Gazeteci Emre Diner’in şikâyeti yersiz bulundu

KARAR 20: Gazeteci Emre Diner’in şikâyeti yersiz bulundu (24 Ocak 2014)

Gazeteci Emre Diner, 31 Aralık 2013 tarihinde Haberal Kıbrıslı gazetesinde kendi imzasıyla ve “M16′nın aradığı çift Kıbrıs’ta” başlığıyla yayımlanan haberinin; 7 Ocak 2014 tarihinde Diyalog gazetesinde, “Kral hayatı sürdüler” başlığıyla yayımlanan haberle aynı bilgileri içerdiğini savunmakta ve Diyalog gazetesinin haberinde, kendisinin yaptığı ve Haberal Kıbrıslı gazetesinde yayımlanan haberden hiç söz edilmediğini ve yeni bir habermiş gibi verildiğini ifade etmektedir.

Konuyla ilgili olarak açıklama istediğimiz, Diyalog gazetesi Genel Müdür ve Genel Yayın Yönetmeni Reşat Akar, Medya Etik Kurulu’na gönderdiği cevapta, yayımladıkları haberin bir gün önce Rum basınında yer aldığını, TAK’ın bu haberi servis ettiğini, TAK’ın bülteninde yer alan bu haberi İngiliz Daily Mail gazetesinde konuyla ilgili olarak yayımlanan haberden de yararlanarak yayımladıklarını ifade etmiştir.

Medya Etik Kurulu, konuyla ilgili haberleri incelemiştir:

1. Haberal Kıbrıslı gazetesindeki Emre Diner imzalı haberde, İngiltere’de yolsuzluk yapmaktan aranan John Leigh ve eşi Deborah Lyndsay isimli İngiliz çiftin 8 yıldır KKTC’de yaşadığının ortaya çıktığı, bu kişilerin KKTC’de sağlık alanında hizmet veren bir şirket kurdukları, çiftin yakalanması için İngiliz İstihbarat Servisi M16’nıın KKTC Polis Genel Müdürlüğü’nden yardım istediği, çiftin Güney Kıbrıs’ta Rum polisi tarafından tutuklandığı aktarılmaktadır.

2. Diyalog gazetesinin haberinde, isimleri Lohn Leigh ve Deborah Hancox olarak verilen İngiliz çiftin, 2008’den 2013 yılına kadar Kuzey Kıbrıs’ta sahte kimlikle yaşadıkları, KKTC polisinin, İngiltere ile suçluların iadesi anlaşması olmaması nedeniyle olayın üzerine gidemediği, çiftin sorun yaşamamak için yıllardır güneye geçmediği, 30 Aralık’ta sınır kapısında tutuklandıkları, tutuklandıkları gün Larnaka Havaalanı’ndan Manchester’a gönderildikleri ifade edilmekte, ayrıca John Leigh isimli kişinin Cauad Kandum Musin, Deborah Hancox isimli kişinin de Harison Musih sahte isimlerini kullandıkları aktarılmaktadır. Bu bilgilerin bir kısmının, 6 Ocak 2014’te TAK’ın Rum Basın Özetleri bülteninde yer alan, “2008 Yılından Bu Yana Aranıyordu: KKTC’de Kaldıkları İddia Edildi” başlıklı haberden alındığı anlaşılmaktadır.

Bu iki haber karşılaştırıldığında, Diyalog gazetesinde yayımlanan haberin Haberal Kıbrıslı gazetesinde yayımlanan haberle aynı bilgileri içerdiği iddiasının doğru olmadığı açıktır. Kurulumuz, Emre Diner’in yaptığı şikâyetin yersiz olduğu kararına ulaşmıştır.

Paylaş