Karar 47: BRTK Yönetimine Uyarı (5 Mart 2015)
Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği (KTGB), Kurulumuza başvurarak, Bayrak Radyo Televizyon Kurumu (BRTK)’nun kendilerine sansür uyguladığını belirtmiş ve şikayetçi olmuştur.
Şikayet başvurusunda, BRTK Müdürünün BRTK Yönetim Kurulu’ndan bilgi gizlediğini, ayrıca Yönetim Kurulu’ndaki KTGB temsilcisine yönelik “tehditvari” ve “hakaretamiz” davranışlar sergilediğini iddia eden Gazeteciler Birliği’ne ait basın bildirisinin BRT haber bültenlerinde “kırpılarak” ve “özünden kopartılarak” yansıtıldığı belirtilmiştir.
Şikayet başvurusunu alan Kurulumuz, ilk önce BRTK Yönetim Kurulu’ndan açıklama talep etmiştir. BRTK yönetimi, Kurulumuza kısa sürede yanıt vereceğini belirtmişse bugüne kadar herhangi bir açıklama göndermemiştir. Kurulumuz, makul bekleme süresinin aşıldığı kanaatine vararak, şikayet edilenin savunması olmaksızın başvuruyu görüşmüş ve öncelikle şu sonuca ulaşmıştır:
KTGB’nin BRT bültenlerinde “kırpılarak” ve “özünden kopartılarak” yansıtıldığını belirttiği basın bildirisi metninin bütünüyle, BRT haberlerindeki sunuşu arasında belirgin bir fark dikkat çekmektedir. BRT bülteninde kullanılan haber metninden, KTGB’nin esasen hangi nedenlerle, kimden şikayetçi olduğunun anlaşılması mümkün değildir.
KTGB 27 Şubat 2015’te, BRT’nin kendilerine yeniden “sansür” uyguladığını iddia eden bir basın açıklaması daha yayımlamıştır. Kurulumuz, Şubat ayında yayımlanan ve BRTK Müdürü’nü eleştiren basın bildirisinin bu kez tümüyle BRT bültenleri dışında tutulduğunu kaydeden KTGB açıklamasını da medyadan takip etmiştir.
Demokratik toplumların, özgür bilgi ve kanaat dolaşımına muhtaç oldukları herkesçe malumdur. Faklı görüşlerin medya aracılığıyla halka ulaştırılabilmesi, çok sesliliğin ve demokratik yaşamıın vazgeçilmez ön şartlarından birisidir.
Ülkemizdeki medya kuruluşlarının bu ilkeye sarsılmaz bir inançla sahip çıkmaları gerekmektedir. Özellikle “kamusal yayıncılık” misyonuyla görevlendirilmiş kurumların, demokratik bilgilenme süreçlerine azami özeni göstermeleri şarttır.
BRTK yönetiminin, kendisine yönelik eleştirilerde “yasaklayıcı” bir eğilim sergilemesi; genel toplumsal meselelerde her kesime eşit söz hakkı tanıyacağı konusunda tereddüt yaşanmasına yol açabilecek niteliktedir.
Medya Etik Kurulu, Gazetecilik Meslek İlkeleri’nin birinci maddesinde gazetecilerin temel görevlerinin, “gerçekleri nesnel bir biçimde, çarpıtmadan ve sansürlemeden aktarmak” olduğu ifade edilmektedir.
Kurulumuz, KTGB’nin şikayeti üzerine ele aldığı konu özelinde, BRTK’nin sergilediği tutumun, Gazetecilik Meslek İlkeleri’nin birinci maddesine ters düştüğü sonucuna ulaşmış ve bu nedenle Kurum yönetimini uyarma kararı almıştır.
Kurulumuz, ayrıca, tüm medya kuruluşlarına, demokrasimize katkı koyacak bir görev bilinciyle hareket edilmesinin önemini anımsatma ihtiyacı hissetmiştir.