Haberlerde kaynak ile fotoğraflarda isim kullanımı

Karar 50:Haberlerde kaynak ile fotoğraflarda isim kullanımı (4 Kasım 2015)

Gazeteci Evrim Kamalı, MEK’e yaptığı şikâyette 2 (iki) haberi ile 3 (üç) haber fotoğrafının kendisinden izin alınmadan Yenidüzen Gazetesi tarafından kullanıldığını iddia etmiştir. Yenidüzen gazetesi yazıişleri müdürü ve konuyla ilgili iki muhabirden gelen savunmalar incelenmiş ve aşağıdaki sonuçlara varılmıştır:

1.Yenidüzen’in “gazeteler arası işbirliği” çerçevesinde başka bir gazeteden aldığı haberleri kullanırken veya bir haberi geliştirirken aldığı katkılar için kaynak belirtmesi gerektiği görüşü benimsenmiştir. Bu doğrultuda MEK’in “Gazetecilik Meslek İlkeleri”nin 17. Maddesi gazetecilerimize yol gösterici olabilir: “Gazeteci, haber ajanslarından veya başka medya kuruluşlarından alarak doğrudan kullandığı veya geliştirdiği haberlerde kaynak belirtmelidir.” Esasen emeğe saygı bunu gerektirmektedir.

2.MEK’e ulaşan diğer şikâyet konusu ise haber fotoğraflarının kullanımı hakkındaydı. Yapılan izahattan anlaşılıyor ki muhabirler iyi niyetle fotoğrafları kullanmışlardır. Fotoğraf altlığı yazılma alışkanlığı gelişmediği için fotoğrafın kime ait olduğunu sorma ihtiyacı duyulmamıştır. Halbuki fotoğrafın haberin ayrılmaz bir parçası ve tamamlayıcısı olduğu gerçeğinden hareket ederek, muhabirlerin fotoğrafı kimin çektiğini yazması gerekiyor. Fotoğrafı çekenin isminin yazılmadığı durumlarda, gazete de fotoğrafı sahiplenmiş olur. Bu tür durumlarda fotoğrafçının emeğinin ve hakkının yenilmiş olduğu inkar edilemez.

Gazetecilerin haberlerde kullandıkları kaynakların belirtilmesi ve fotoğrafçıların isimlerinin yazılması konularında daha özenli davranılması gerektiğini bir kez daha vurgular, Evrim Kamalı’nın şikâyetlerinde haklı olduğunu belirterek Yenidüzen’i bu konuda daha hassas olması konusunda ikaz ediyoruz.

3.Ayrıca Cenk Mutluyakalı’nın savunmasında ileri sürdüğü iddiaları da MEK haklı bulmuş ve Sn. Kamalı’nın özensiz bir dil kullandığı sonucuna varmıştır. Bu gibi durumlarda daha saygılı bir dilin kullanılması gerektiğini de vurgulamak istiyoruz.

Paylaş