Tarihçe

Medya Etik Kurulu’nun oluşturulmasına yönelik ilk adım, Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği tarafından 8 Ocak 2011 tarihinde, KTGB lokalinde düzenlenen “Medya Etik Deklarasyonu Buluşması” isimli toplantıda atıldı. Toplantıda, Medya Etik Deklarasyonu oluşturulması için çalışmalara başlanması kararı alındı. (http://www.gazetecilerbirligi.com/index.php?men=385&newsid=44)

2013 yılı başında çalışmalarını hızlandıran Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği Yönetim Kurulu, diğer meslek örgütleriyle de ilişkiye geçerek, bu örgütlerle birlikte Medya Etik Kurulu Deklarasyonu’nu hazırladı. 1 Nisan 2013 tarihinde düzenlenen basın toplantısıyla duyurulan Medya Etik Kurulu Deklarasyonu’na Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği (KTGB) Başkanı Hüseyin Güven, Kıbrıs Türk Spor Yazarları Derneği (KTSYD) Başkanı Ogün Genç Kaçmaz, Haber Kameramanları Birliği Temsilcisi Savaş Leylek, Kıbrıs Türk Karikatürcüler Derneği Başkanı Hüseyin Çakmak, Bayrak Radyo Televizyon Kurumu Çalışanları Sendikası (BAY-SEN) Başkanı Salih Sakallı imza koydu (http://www.kibristime.com/kibris/medya-etik-kurulu-deklarasyonu-imzalandi-h14734.html)

Deklarasyonun öngördüğü şekilde oluşturulan Medya Etik Kurulu ilk toplantısını 13 Haziran 2013 tarihinde yaptı. Kurulda, İletişim Fakültelerini temsilen Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) İletişim Fakültesi Dekanı Profesör Dr. Süleyman İrvan, Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) İletişim Fakültesi öğretim üyesi Yardımcı Doçent Dr. Gürdal Hüdaoğlu, basın meslek örgütlerini temsilen KTGB Başkanı Hüseyin Güven, gazeteciler Hasan Kahvecioğlu, Erten Kasımoğlu ve Erdinç Gündüz ile Barolar Birliği temsilcisi Avukat Öncel Polili görev aldı. Kurul, ilk toplantısında başkanlığa Prof.Dr. Süleyman İrvan’ı, başkan yardımcılığına da Yrd.Doç.Dr. Gürdal Hüdaoğlu’nu getirdi. Kurul ayrıca, Gazetecilik Etik İlkeleri’ne son şeklinin verilmesi için çalışma yapılmasını kararlaştırdı (http://www.kibrispostasi.com/index.php/cat/35/news/107938/PageName/KIBRIS_HABERLERI)

Çalışmalarını tamamlayan kurul, fiili olarak işlemeye başlamadan önce medya kuruluşlarının imzalı desteklerini almak için ziyaretler gerçekleştirdi. Geleneksel medya olarak nitelenen tüm günlük gazetelerin ve televizyon kuruluşlarının yöntecileriyle kurul adına görüşen Prof.Dr. Süleyman İrvan, Yrd.Doç.Dr. Gürdal Hüdaoğlu ve gazeteci Hüseyin Güven, deklarasyona yöneticilerden imza aldı. Bu süreçte, sadece Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) Müdürü Hüseyin Yalyalı deklarasyonu imzalamadı. Gerekçe olarak da TAK Yönetim Kurulu onayının gerektiğini belirtti. Demokrat Bakış gazetesinden ise tüm uğraşlara karşın randevu alınamadı. İnternet gazetelerine de ulaşmak için çaba gösteren kurul, çoğu gazetenin imzalı ya da sözlü desteğini aldı.

Paylaş

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>