Mağusa’da yaşandığı iddia edilen olayla ilgili, Medya Etik Kurulu olarak tüm basın emekçilerine önemli bir çağrıda bulunmak istiyoruz. Çocuk haklarına saygı ve gazetecilik etiği, böylesine hassas konuları işlerken büyük bir sorumluluk ve özen gerektirmektedir.
Böylesine hassas olaylarda, çocukların kimliklerinin korunması ve mağduriyetlerinin derinleşmemesi için etik kurallara mutlaka uyulmalıdır. Haberlerin hazırlanması ve yayımlanması sırasında, Gazetecilik Meslek İlkeleri’nin 6. ve 7. Maddeleri’nin titizlikle uygulanması, yaratılması muhtemel mağduriyetlerin önüne geçilmesi için önem arz etmektedir:
6. MADDE: Çocuklarla ilgili suçlarda, zanlı, sanık, mahkûm, tanık, mağdur ya da maktul statüsünde olan 18 yaşından küçüklerin isimleri ve fotoğrafları yayımlanmamalı, bu çocuklarla ebeveynlerinin izni olmadıkça röportaj yapılmamalıdır.
7. MADDE: Cinsel dokunulmazlığa, kadın ve çocuk istismarına ilişkin suçlarda, mağdurun kimliğini ortaya çıkaracak bilgi ve görsellerden kaçınılmalıdır.
Toplumsal hassasiyetin yüksek olduğu bu tür olaylarda, medyanın hem kamuoyunu bilgilendirme görevini yerine getirmesi hem de mağdurları ve ailelerini koruması büyük önem taşımaktadır. Medya Etik Kurulu olarak, çocuk haklarını ve etik değerleri gözeterek habercilik yapılması gerektiğini vurguluyor ve tüm basın emekçilerinin bu hassasiyetle hareket edeceğine yönelik inancımızın tam olduğunu duyuruyoruz.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Medya Etik Kurulu