31 Temmuz 2018
“HABER HIRSIZLIĞI YAPMAYIN..HABERLERDE KAYNAK BELİRTİNİZ”
Medya Etik Kurulu (MEK), gazetecilerin, haber ajanslarından veya başka medya kuruluşlarından alarak, doğrudan kullandıkları veya geliştirdikleri haberlerde kaynak kullanmalarının meslek etik kurallarından olduğunu anımsatarak bunun aksine yapılan uygulamaların haber hırsızlığı anlamına geldiğini anımsattı.
Medya Etik Kurulu, gazetecilere yaptığı çağrıda, bilgi, üslup ve fikir hırsızlığı yapmamaları çağrısında bulundu.
Medya Etik Kurulu’na yapılan şikayetlerde, üretilen haberlerin başkalarınca kaynak verilmeden kullanıldığı belirtilmektedir.
Şikâyetleri değerlendiren MEK, İnternetle birlikte kaynak belirtilmeden kullanılan haberlerin daha da yaygınlaştığı, bu nedenle ne olduğunu anlamanın ve tanımlamanın, kaynak belirtmenin her zamankinden daha önemli olduğunu vurguladı.
Medya Etik Kurulu açıklamasında, “Haberlerde herhangi bir başka kaynaktan (internet, gazete, televizyon, radyo, kitap ya da dergi) alıntı yapılarak kullanılan özgün ifade, üslup ve fikirlerin kaynağı mutlaka belirtilmelidir. Kaynak gösterme ilkesi haber ajansı havuzlarından alınan haberler için de geçerlidir.
İnternet sitelerinden yapılan alıntılarda ise kısa bir bölümden sonra ilgili kaynağın linki sunulmalıdır.” ifadelerine yer verildi.
Medya Etik Kurulu, bilgi, üslup ve fikir hırsızlıklarının tanımlarına da dikkat çekerek, medya mensuplarının etik sınırlar dışına çıkmamalarını önerdi.
Bilgi hırsızlığı: Başka bir muhabirin elde ettiği bilgiyi ya da yaptığı haberi kaynak göstermeden kullanmaktır.
Üslup hırsızlığı: Bir muhabir, bir haberi yaratıcı ve alışılmadık bir tarzda yazar ve bir başka muhabir kendi haberinde bu haberden pasajlar kopyalarsa, üslup hırsızlığı yapmış olur.
Fikir hırsızlığı: Bir gazeteci, köşe yazarı veya haber analisti, yazısında veya haberinde bir meseleyle ilgili yeni bir fikir veya teori ortaya atar ve başka bir gazeteci bu fikri, kaynağına atıfta bulunmadan kopyalarsa fikir hırsızlığı yapmış olur.
Medya Etik Kurulu