Medya Etik Kurulu, Haberal Kıbrıslı gazetesini uyardı ve “özür” talep etti

KARAR 11: Medya Etik Kurulu, Haberal Kıbrıslı gazetesini uyardı ve “özür” talep etti (1 Aralık 2013)

Şikayetçi: Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Başkanı Şener Elcil

Şikayet edilen: Haberal Kıbrıslı gazetesi

KONU: Haberal Kıbrıslı gazetesinde 25 Kasım 2013 tarihinde yayımlanan, Ayten Kara imzalı, “Okulda öpücük skandalı” başlıklı haber.

Haberal Kıbrıslı gazetesinde yayımlanan haberde, Lefkoşa’daki Şehit Doğan Ahmet İlkokulu öğretmeni A.G.’nin (daha sonra yapılan basın açıklamalarında açık ismi Ayhan Güvenir olarak açıklandı) kız öğrencilere “çeşitli bahanelerle zorla kendisini öptürdüğü” iddia edilmiştir. İsimsiz kaynaklara dayandırılan haberde, bazı öğrenci velilerinin Milli Eğitim Bakanlığı’na şikâyette bulundukları ifade edilmekte, ancak bu şikâyetin ne zaman, kime ve nasıl yapıldığı bilgisi verilmemektedir. Haberde, haberi yazan muhabirin konunun birinci derece muhatabı olan Milli Eğitim Bakanlığı’ndan görüş almak için girişimde bulunduğuna ilişkin bir bilgi de yoktur. Haberin yayımlandığı gün, Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Haberal Kıbrıslı gazetesi önüne giderek haberi protesto etmiş ve gazete binasının önüne siyah çelenk bırakmıştır. KTÖS, gazetelerde yer alan açıklamasında, haberin, gazetecilik etik kurallarıyla bağdaşmayan bir şekilde “kulaktan dolma asılsız bilgilerle” kaleme alındığını ileri sürmüştür.

Bu protestoyu, 26 Kasım 2013 tarihinde, “KTÖS’den bize gara çelenk” başlığıyla manşetten veren Haberal Kıbrıslı gazetesinin haberinde, iddianın doğruluğuna kanıt olarak bir telefon görüşmesinin kayıtları yayımlanmıştır. Ancak, telefon görüşmesinin içeriği okunduğunda, görüşme yapılan öğrenci velisinin şikâyetçi velilerden birisi olmadığı anlaşılmaktadır.

28 Kasım 2013 tarihinde Şehit Doğan Ahmet İlkokulu’nda yapılan basın açıklamasında gazete yine protesto edilmiş ve gazeteden, habere konu olan öğretmenden özür dilemesi istenmiştir. Bu protestoyu haberleştiren Haberal Kıbrıslı gazetesi, “Çocukları çok seviyor!” başlıklı ve ima içeren haberinde özür dilemek yerine sendikanın gazeteye karşı “saldırgan tutum” içine girdiği savunulmakta ve haber konusu iddialarla ilgili olarak ellerindeki delillerle Lefkoşa Polis Müdürlüğü’ne suç duyurusunda bulunacaklarını açıklamaktadırlar.

Haberi gündemine alan Medya Etik Kurulu, muhabir Ayten Kara’ya bir yazı göndermiş ve haberle ilgili olarak sorduğu sorulara cevap istemiştir. Muhabir Ayten Kara, sorularımızı cevaplayacağını, ailelerin açıklamarıyla haber yaptığını ifade etmiş olmasına karşın, Medya Etik Kurulu’na cevap göndermemiştir.

Haberi ve devamındaki tepkileri değerlendiren Medya Etik Kurulu, haberin, yeterince araştırılmadan ve doğruluğundan emin olunmadan yayımlandığı kararına ulaşmıştır. Gazete, iddiaların doğru olduğuna ilişkin bir kanıt sunamamıştır. Cinsel taciz imasında bulunan bir haberde muhabirin, suçlanan kişinin uğrayacağı itibar kaybını da gözeterek, olaya yaklaşması, konuyu etraflıca araştırması ve doğruluğundan emin olduktan sonra yayımlaması gerekirdi.

Medya Etik Kurulu, Haberal Kıbrıslı gazetesini uyarma ve yaptığı haberle zan altında bıraktığı İlkokul öğretmeninden özür dilemesinin doğru bir gazetecilik davranışı olacağını bildirme kararı almıştır.

Not:Karar toplantısına Avukat Öncel Polili katılmamıştır.

Paylaş